Kipeät aamut historiaan

Hyppelehdit kesäisellä niityllä yhdessä kauniiden perhosten ja lintujen kanssa. Aurinko paistaa ja olet onnellinen...Ihanaa. Kunnes uni loppuu ja avaat silmäsi. Olet omassa sängyssäsi ja kohta - aivan kohta - on taas aika nousta sängystä. Mutta et haluaisi, koska sinua pelottaa ottaa aamun ensimmäiset askeleet. Vihlova kipu kantapäässä on yhtä tuskaa. Onneksi uusi pehmeä matto sängyn vieressä hieman helpottaa kipua ja aamutoimien jälkeen pystytkin jo kävelemään ilman jatkuvaa irvistelyä.


Kuulostaako tutulta? Moni meistä on ollut tässä samassa tilanteessa ja vaivalle on yleensä helposti löytynyt nimikin. Liikkeellelähtökipu kun on plantaarifaskiitin tyyppioire ja tätä kautta suhteellisen helposti tunnistettavissa.

Plantaarifaskiitti on pitkäkestoinen ja yleinen vaiva. Sen on arvioitu vaivaavan noin joka kymmenettä ihmistä ainakin kerran elämässä. Yleensä tyypillisin tästä vaivasta kärsivä on 40–60-vuotias ja usein vaiva alkaa jonkin tavallista suuremman jalkaterää rasittaneen ponnistelun jälkeen, esimerkiksi pitkä patikkareissu voi toimia laukaisijana.

Plantaarifaskiitti on rappeumasairaus, joka paikallistetaan kantaluuhun kiinnittyvään jännekalvoon. Sairautta kutsutaan myös krooniseksi kantapääkivuksi. Tämän vaivan diagnosointiin ei yleensä tarvita tarkempia tutkimuksia, vaan yleensä diagnoosi pystytään tekemään oirekuvan ja lääkärin tekemän tutkimuksen perusteella.

Parantavaa täsmähoitoa tähän vaivaan ei ole, kipu helpottuu kyllä aikaa myöden - joskin se voi viedä jopa vuoden. Vaikka vaiva aiheuttaa kipua, saa jalkaa käyttää. Liikkuminen ei vaurioita jalkaa lisää. On toki myös muistettava, että joskus vaiva voi johtua muustakin esim. Rasitusmurtumasta ja tämän takia on hyvä käydä lääkärin puheilla, jos omahoidolla vaiva ei yhtään helpotu muutamassa viikossa.

Plantaarifaskiitin aiheuttamaan kipuun voi koittaa saada apua myös kompressiosukista. Kompressiopaineen ansiosta jalat kestävät päivittäistä rasitusta entistä paremmin ja tämän vuoksi sukat soveltuvatkin erinomaisesti myös erilaisista jalkaterän ongelmista kärsiville henkilöille.
Sukkiemme erinomainen käyttömukavuus takaa monipuolisen käytettävyyden ja kestävyyden myös äärimmäisissä olosuhteissa niin vapaa-ajalla kuin urheilussakin.

Tutustu urheilusukkiimme.


Jaa tämä julkaisuUudempi julkaisu →


0 kommenttia

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.