Tukevasti ja turvallisesti kevättä kohden

Talvikelit voivat olla petollisia, ja sääolosuhteet vaihtelevat nopeasti purevasta pakkasesta sohjoiseen loskaan. Ulkona liikkuessa onkin erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mihin ja miten jalkansa asettaa. Jäinen tienpinta, huomaamattomat epätasaisuudet tai piilossa oleva musta jää voivat aiheuttaa venähdyksiä, nyrjähdyksiä tai jopa murtumia. Erityisesti nilkat ja polvet ovat alttiita vammoille, ja liukkaalla kelillä on hyvä käyttää pitäväpohjaisia kenkiä ja tarvittaessa liukuesteitä.

Jos tapaturma kuitenkin sattuu, on tärkeää tietää, miten vammaa kannattaa hoitaa. UKK-instituutti on päivittänyt suosituksensa urheiluvammojen ensihoitoon, ja vanha tuttu "kompressio, koho ja kylmä" -hoitomalli on jäänyt historiaan. Uusimpien tutkimusten perusteella kylmähoitoa ei enää suositella, sillä se voi hidastaa kehon luonnollista paranemisprosessia. Sen sijaan hoidon keskiössä ovat kohoasento ja kevyt kompressio, jotka vähentävät turvotusta ja tukevat paranemista ilman, että verenkierto heikkenee liikaa.

Nämä uudet PEACE-  ja LOVE-ohjeet urheiluvamman ensiapuun sekä jatkohoitoon ovat aiempaa laajempia ja monipuolisempia ja näihin todella kannattaa tutustua.

Lue ohjeista lisää esimerkiksi täältä:

https://ukkinstituutti.fi/liikkumisen-turvallisuus/liikuntavammojen-hoito-ja-kuntoutus/

PEACE - Vamman ensiapuun

Liikuntavamman ensiapu on avain nopeampaan ja tehokkaampaan paranemiseen. Heti vamman satuttua on tärkeä antaa ensiapua, jolla pyritään vähentämään verenvuotoa ja turvotusta.

Uusimpien suositusten mukaan vammojen ensihoidossa kannattaa noudattaa PEACE periaatetta, jonka nimi muodostuu englanninkielisten sanojen alkukirjaimista:

  • Suojele (Protect): Anna itsellesi lupa levätä ja rajoita liikettä välttääksesi lisävaurioiden syntymisen.
  • Kohota (Elevate): Nosta vammautunut alue sydämen yläpuolelle auttaaksesi turvotuksen vähenemistä.
  • Harkitse (Avoid anti-inflammatory modalities): Ole fiksu tulehduskipulääkkeiden ja kylmähoidon käytössä. Käytä niitä harkiten ja suosi kivunhoidossa mieluummin parasetamolia.
  • Purista (Compress): Käytä mekaanista kompressiota vähentääksesi turvotusta ja kudoksensisäistä verenvuotoa. Tutustu kompressiosukkimme.
  • Ohjeista (Educate): Rohkaise itseäsi aktiiviseen kuntoutumiseen ja pidä realistinen kuva paranemisesta mielessäsi.

LOVE - Vamman jatkohoitoon

Toipuminen liikuntavammasta ei tarkoita pelkästään lepoa – oikeanlainen jatkohoito auttaa palautumaan nopeammin ja vähentää uusien vammojen riskiä. LOVE-periaate (Load, Optimism, Vascularisation, Exercise) korostaa aktiivisen kuntoutuksen merkitystä ja ohjaa vaiheittain takaisin normaaliin liikuntaan ja arjen askareisiin. Tavoitteena on edistää kehon luonnollista paranemisprosessia, vahvistaa kudoksia ja ylläpitää liikkuvuutta. Kun alkuvaiheen ensiapu on hoidettu PEACE-mallin mukaisesti, on aika siirtyä LOVE-ensiapuun – eli kohti hallittua liikkeellelähtöä ja asteittaista kuntoutusta.:

  • Kuormita (Load): Lepo on tärkeää, mutta aloita kuormittaminen oireiden salliessa. Kevyt kuormitus auttaa välttämään kivun voimistumista ja edistää kudosten paranemista.
  • Pysy positiivisena (Optimism): Ole myönteinen ja realistinen paranemisen suhteen. Positiivinen asenne auttaa toipumisessa.
  • Tue verenkierron palautumista (Vascularisation): Aloita aerobinen harjoittelu muutama päivä vamman jälkeen. Se auttaa verenkierron palautumisessa ja toipumisessa.
  • Harjoittele (Exercise): Aloita kuntouttava harjoittelu aikaisessa vaiheessa. Paranna liikeratoja, voimaa ja asentotuntoaistia. Kivun lievittyessä voit edetä harjoitusohjelmassa. Aktiivinen kuntoutus ehkäisee uusia vammoja.

Tukisukkien hyödyt vammojen torjumisessa ja hoidossa

Kompressiosukat ovat tehokas apuväline sekä vammojen ennaltaehkäisyssä että niiden hoidossa. Ne tukevat alaraajojen verenkiertoa, vähentävät turvotusta ja auttavat ehkäisemään lihas- ja nivelvammoja erityisesti silloin, kun jalat joutuvat pitkäaikaiseen rasitukseen.

Liikunnan aikana kompressio vähentää lihasten tärinää ja tukee pehmytkudoksia, mikä voi vähentää rasitusvammojen ja venähdysten riskiä.

Vamman sattuessa kompressiosukat voivat auttaa hallitsemaan turvotusta ja edistämään kudosten palautumista parantamalla verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Ne ovat hyödyllinen osa toipumisprosessia esimerkiksi nilkan nyrjähdyksen tai lihasvenähdyksen jälkeen, kun liike ja kevyt kuormitus alkavat jälleen olla mahdollisia.

Uskalla nauttia ulkoilusta myös talvella!

Liikuntaa ulkona ei kannata vältellä loukkaantumisen pelossa – päinvastoin, säännöllinen liikkuminen vahvistaa kehoa ja auttaa ehkäisemään vammoja. Kompressiosukkia voi käyttää ulkoilussa säästä riippumatta. Ne tarjoavat tukea myös rennomman liikunnan aikana, kun haluat nauttia ulkoilusta myös kävellen. 

Liikutaan siis rohkeasti myös talvella ja nautitaan ulkoilusta – kevyin askelin ja turvallisesti!


Jaa tämä julkaisu



← Vanhempi julkaisu Uudempi julkaisu →


0 kommenttia

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista.